Lezing "Sagen en Legenden"

Door Rien Kersten uit Erp

* Op woensdag 7 maart 2018 organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Rien Kersten uit Erp.

Veel natuurverschijnselen stellen ons ook in onze tijd nog voor vraagtekens. In het verdere verleden waren ze aanleiding voor uiteenlopende verhalen, allemaal pogingen om de gebeurtenissen te verklaren of ze in ieder geval een plaats te geven. Diverse planten en dieren hebben bijzondere namen. Die zijn dikwijls ontstaan omdat ze in de ogen van mensen vreemd en angstaanjagend uitzagen, zomaar ineens verschenen of zich alleen maar op bepaalde plekken vertoonden. Daarentegen waren er ook organismen met een allerliefst voorkomen. Ook dat, dacht men, moest een reden hebben.

Al die natuurverschijnselen en die bijzonder ogende planten en dieren zijn de kern van uiteenlopende sagen en legenden. Soms is een sprookjesachtige sfeer, dan weer duidelijk getuigend van de vrezende afhankelijkheid van de mens voor delen van de schepping. Elementen uit geloof en bijgeloof omgeven die verhalen.

Het zijn allemaal vertelsels die ons nu een glimlach ontlokken. Het aardige van die verhalen is ook dat we met andere ogen naar die verschijnselen, planten- en diersoorten, gaan kijken. Bepaalde details vallen ineens op en zeggen in het verband van zo'n sage of legende wat. Ze vertellen ons iets van de verbondenheid van de mens met de natuur in de tijd dat de verschillende verhalen ontstonden, maar we richten onze blik nu op uiteenlopende natuurverschijnselen. Ze laten ons nu met andere ogen kijken.

Tijdens de lezing wordt een greep gedaan uit al die verhalen...... Verhalen over planten, dieren en paddenstoelen, over heksen, duivels, kabouters en feeën. De verhalen worden verteld aan de hand van een rijk geïllustreerde Powerpoint presentatie.

Ook niet-leden zijn van harte welkom op deze avond, zij betalen € 3,00 inclusief een kop koffie/thee.

De avond vindt plaats in de heemkamer van HKK Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.

 

 

Sagen en LegendenCopyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.