Over communicatie, vervoer en contact

 De posterijen in Nederland en die van Nistelrode in het bijzonder...

 

* Op woensdag 7 november 2018 zal voor heemkundekring Nistelvorst in het heemgebouw aan het Maxend 3 in Nistelrode de geschiedenis van de posterijen in Nederland en die van Nistelrode in het bijzonder worden belicht. Zonder de pretentie hierin volledig te zijn zal Harrie van Grinsven aan de hand van unieke foto's en nostalgische filmbeelden die geschiedenis kort belichten.

Tiny Goossens uit Heesch kan smakelijk en boeiend vertellen. Hij zal die geschiedenis aanvullen met in 40 jaar door hem opgedane ervaringen als PTT-postbesteller tijdens het bezorgen van zijn post in Nistelrode. Kerktorens zijn nu stille getuigen van een voorbije tijd. Alles om hen heen verandert continue.

Onze wereld wordt steeds groter: wegen, kanalen, een groot vliegveld, kilometers spoor. Want niet alleen berichten worden nu sneller verstuurd, ook zelf willen we in minder tijd van A naar B.

De vooruitgang in het vervoer in de afgelopen decennia heeft de afstanden in ons land kleiner gemaakt. De manier waarop we contact hebben en met elkaar communiceren is totaal veranderd. We appen met elkaar, email vervangt meer en meer de vertrouwde brief en ansichtkaart. De portokosten rijzen inmiddels de pan uit.

Postbodes op het platteland hebben die ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. De postbesteller toen was, naast de brenger van goed en slecht nieuws, in feite een fietsend postkantoortje. Aan de postbezorger nu worden door bezuinigingen en concurrentie extra neventaken toebedeeld.

Daar waar PostNL nu bijna dagelijks volop in het nieuws is, beloofd het weer een boeiende heemavond te worden. De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen 3 euro inclusief een kop koffie of thee.

* De sprekers starten om 20.00 uur.

 


Tiny Goossens

 

 
Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.