Lezing "Historische boerderijen in soorten"

Door Jan Timmers uit Gemert

 

* Op woensdag 7 maart 2018 organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Jan Timmers uit Gemert. Jan is al vele jaren actief op het gebied van lokale geschiedenis, archeologie en historische geografie, waarover hij regelmatig publiceert. De ontwikkeling van de boerderij is één van zijn favoriete onderwerpen.

Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven ze gelukkig vaak herkenbaar als agrarisch gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevel boerderijen. Dat type is ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed bestonden er andere vormen en typen. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. Vooral de laatste jaren is er veel bekend geworden over de constructie, maar ook over de ouderdom van de oudste boerderijen en die gaat verder terug dan we dachten. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling verder volgen.

Het gaat over hallenhuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels,krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. We kijken door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen. We gaan in op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu.

Ook niet leden zijn van harte welkom op deze buurtavond, zij betalen € 3,00 inclusief een kop koffie/thee. De biirtavond vindt plaats in de heemkamer van de HKK de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.

 

Tramstraat Nistelrode

Tramstraat Nistelrode

 

 
Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.