Bijzondere ontmoeting met buitenlandse genealogen

 

Bijzondere ontmoeting met buitenlandse genealogen

 

 

Op 28 juni 2008 hebben we een ontmoeting gehad o.l.v. onze voorzitter tussen een Duitse en een Amerikaanse nazaat van Antonij van Donzel en enkele van onze leden, die zich al langere tijd intensief bezig houden met stamboomonderzoek, te weten Lambert van den Bogaard en Hans van de Wielen. Annie van den Elzen trad mede op als gastvrouw en zorgde voor koffie en vlaai. 

Willi Haufs en Heidi Ziegler , onze gasten, stammen af van Antonij van Donzel, *17-05-1784 te Nistelrode. Hij, Antonij, huwde 28-10-1820 te Nistelrode met Cornelia Willem Corstiaans Ploegmakers,*07-03-1794 te Nistelrode. Ida van Donzel, *10-11-1824 te Nistelrode, een dochter, huwde met Cornelis van der Heyden, *17-09-1808 te Nistelrode, de  bedovergrootvader van moeders kant van Willi Haufs. De grootvader van Willi, ook Cornelis geheten, vestigde zich in Lintorf (D) en huwde daar in 1906 met Elisabeth Stöters.

  

V.l.n.r. Hans, Lambert, Heidi en Willi

 

Heidi is nazaat van Cornelis van de Donk, *05-04-1867 in Amerika (Wisconsin) als 4e kind van de vanuit Nistelrode omstreeks 1865 geëmigreerde Jacobus van de Donk, *14-02-1836 en Anna Maria van Donzel, *24-08-1833. Deze Anna Maria is ook een dochter van Antonij van Donzel.

Interessant bij het stamboomonderzoek was o.m. de naam “van Donzel”. Antonij van Donzel bleek nl. de eerste in zijn familie, die “van Donzel” heette; zijn vader was Jacobus Jacobs Theunissen Tonijs en zijn moeder Johanna Maria Rudolphi Jansen, ook genaamd Johanna van Hintum. Het gezin van Antonij, woonde in het huis van zijn vrouw Cornelia Ploegmakers op Donzel op de hoek van de huidige Doolhof. Dat zal de reden geweest zijn voor zijn naamswijziging. 

Tijdens de aan het bezoek voorafgaande contacten bleek in de stamboom van Heidi ook de naam Bevers voor te komen, nl. Maria Christianus Bevers, *17-09-1769, echtgenote van Antonij Jacobus Theunissen, de grootvader van Antonij van Donzel. Wij konden haar verwijzen naar Chris Bevers in Kaukauna(Wisconsin), die familie van haar bleek te zijn en actief genealoog. Hij kon met zijn gegevens haar (en ons) verder helpen.

Hans heeft de beide gasten vele generaties terug hun roots kunnen aangeven en Lambert wist ook in een korte tijd kadastrale en notariële wetenswaardigheden boven tafel te krijgen.

De gasten werden zeer geholpen; zij kregen alle informatie gebundeld in een boekje (maar ook digitaal) aangeboden voor verdere verwerking.

Van de familie van der Heyden kregen we een uitgewerkte familiegeschiedenis van Willi. De voorzitter bood aan het eind van de middag de gasten een reproductie van een oude kaart van Nistelrode aan. Na een dankwoord van de gasten door Willi kregen Hans, Lambert en Steef een fles goede Moezelwijn aangeboden voor de inspanningen en gastvrijheid en Heemkundekring Nistelvorst kreeg een mooi bedrag als financiële ondersteuning van de vereniging. De contacten zijn gelegd en een vervolg komt  er vast en zeker, zolang niet alle vragen zijn beantwoord. Een geslaagde middag en  zeker voor herhaling vatbaar!!!

Stamboomfragment


Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.