Nieuwsbrief 164 juni 2018

 NIEUWSBRIEF 164 juni 2018

 

Terugblik:

* Op 23 mei hadden we een prachtige lezing verzorgd door Adriaan Sanders. Hij nam ons mee naar de tijd in Uden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ons land was "neutraal" en heeft duizenden Belgische vluchtelingen opgevangen. In Uden werden op "Vluchtoord" 7000 vluchtelingen gehuisvest en Adriaan vertelde allerhande anecdotes die naar deze jaren verwezen, nu honderd jaar geleden. Ook aan de hand van de plaatjes en stukjes tekst werd een en ander heel levendig. De aanleiding tot deze vreselijke oorlog werd heel duidelijk en helder uitgelegd. Twee uur lang hield hij de aandacht van de 25 aanwezigen op zich gericht. "Ze hingen aan zijn lippen" ! Voor een rasverteller als Adriaan lijkt dit geen moeite. Kortom, een heerlijk avondje weer !

 

Vluchtoord

Vluchtoord Uden

 
Adriaan

Adriaan bedankt

 

Programma:

* Op woensdag 13 juni organiseert HKK Nistelvorst een lezing die gegeven zal worden door Piet-Hein van Halder uit 's-Hertogenbosch.   De  lezing gaat over de bestaande en verdwenen watermolens in Noord Brabant. Piet-Hein deed onderzoek naar alle door water gedreven molens die in Noord Brabant stonden. Via uitgebreid archiefonderzoek heeft hij gegevens achterhaald van drieënzeventig verdwenen, tien bestaande en achtendertig mogelijk aanwezig geweest zijnde watermolens (zgn. spookmolens). Het resultaat heeft hij in een boek "Watermolens in Noord Brabant, vroeger en nu" beschreven. Helaas is het boek uitverkocht.

De lezing laat ons kennismaken met watermolens, wat voor types zijn er, hoe worden ze aangedreven en waar worden ze gebruikt. Meestal waren of zijn het graanmolens of oliemolens. Over de werking van deze molens zal meer in detail verteld worden. Daarnaast komt ook de ontwikkeling, de opkomst, de bloei en het verval van de watermolens ter sprake. De nog bestaande watermolens zullen na de pauze behandeld worden. Wellicht dat er in onze buurt buiten de Kilsdonkse molen nog andere watermolens hebben gestaan. Ook deze komen aan de orde.       Al met al beloofd het een boeiende en interessante avond te worden.

 

Watermolen

De Collse watermolen, schilderij van Vincent van Gogh

 

* Op zaterdag 7 juli hebben we onze jaarlijkse heemreis met dit jaar Zaltbommel als doel.

  Het programma ziet er als volgt uit:

  09.30   vertrek vanaf heemhuis, carpoolen (meerijd vergoeding € 2,50)

  10.30   kopje koffie/thee met appeltaart in het museumcafé Stadskasteel stadskasteelzaltbommel.nl

  11.30   rondleiding Stadskasteel en daarna zelf rondkijken in het Stadskasteel.

  13.00   lunch incl. kopje koffie/thee bij In de Roos, Markt 10

  14.00   stadswandeling met de stadsgids, we worden opgehaald bij In de Roos,

             in de wandeling een kort bezoekje aan de St. Maartenskerk

  15.30   na de stadswandeling evt. nog een terrasje pikken voor vertrek.

  17.00   aankomst Nistelrode

 

Zaltbommel

Zaltbommel

 

Aanmelden kan men zich bij Liesbeth Vlind-Wouters tel 0412-611032 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.t/m uiterlijk 29juni 2018. 

Ook de betaling € 27,50 per persoon dien te geschieden vóór 29 juni 2018 (ontvangen zijn op bankrekening of contant). Bij opgave vermelden of er wensen zijn voor een bepaald dieet/allergie.

 

Mededelingen en schenkingen:

* Wim en Henk zijn namens het bestuur op 29 mei naar de afscheidsreceptie geweest van wethouder Glastra van Loon.

* De termijn voor de inschrijving om deel te nemen aan de Rabo Clubkas Campagne is weer geopend en wij hebben ons daar natuurlijk weer voor aangemeld.

* Afgelopen week is ons heemhuisvan binnen weer helemaal gepoetst. Het is jammer dat zich hiervoor, tot nog toe, vaak dezelfde mensen willen inzetten.

* Van familie De Laat hebben we diverse boeken, klederdracht en foto's mogen ontvangen.

* Aan onze HKK is gevraagd om medewerking te verlenen aan het tot stand brengen van een "dementheek". Aan de hand van oude voorwerpen en foto's wil men demente ouderen herinneringen op laten halen. Wim en Henk zijn op 4 juni naar de openingsvergadering geweest.

* De volgende nieuwsbrief verschijnt medio juli.

 

   Rien van de Graaf, 12 juni 2018

 

 

We hebben 239 gasten online


Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.