Nieuwsbrief 173 mei 2019

 

NIEUWSBRIEF 173 MEI 2019

 

Terugblik:

* Op 10 april mochten we Dirk Vervenne in ons Heemhuis ontvangen. Hij zou een lezing geven met de titel “Nistelrode in de Romeinse tijd”   De opkomst was groot waaronder familieleden en studiegenoten van Dirk. Hij was een beetje zenuwachtig, immers het was zijn eerste lezing. Maar vanaf het begin tot de laatste minuut had hij het publiek in zijn ban. Een zeer getalenteerd spreker die met veel overgave en passie zijn verhaal vertelde. Aan de hand van een uitgebreide Power Point presentatie nam hij ons mee naar de tijd dat de Romeinen Europa overspoelden en met hun legioenen de bewoners onderwierpen.

We kregen verschillende facetten uit de geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk voorgeschoteld. Ook ons land en vooral de zuidelijke provincies ontkwamen niet aan de invallen van de Romeinen. De lezing duurde maar liefst 2 x maal een uur doch voor niemand had het ook maar één minuut te lang geduurd. Kortom een zeer geslaagde avond, zeker ook voor Dirk zelf.

 


Dirk Vervenne

 

* Op woensdag 10, maandag 15 en woensdag 17 april hebben de kinderen van groep 3 van basisscholen Op Weg uit Vorstenbosch,           de Maxendschool en de Beekgraafschool ons heemhuis weer bezocht, in het kader van “Tonnie en Kee”. Het waren leuke en gezellige dagen. De kinderen keken hun ogen uit naar wat ze allemaal te zien en te horen kregen. Naast het klasje uit de vijftiger jaren was er verder het weefgetouw, de “inmaak”, kantklossen, de schouw en het boerenleven op de boerderij. Ook de buitenopstelling kwam dit jaar weer aan bod.

 


De inmaak

 


De buitenopstelling

 

Programma:

 

* Omdat de excursie naar Langenboom op 11 mei helaas niet door kan gaan hebben we een extra lezing kunnen realiseren. Woensdag 15 mei zal de heer Wim van Lankveld uit Schijndel een lezing houden over het Belgisch trekpaard. Uit zijn rijke filmarchief heeft Wim een compilatie samengesteld van anderhalf uur waarin het trekpaard de hoofdrol speelt.

 


Wim van Lankveld

 

* Op woensdag 5 juni is er voor onze leden een buurtavond. Naast een gezellige avond zal er ook de PowerPoint presentatie getoond worden over de geschiedenis van de Sint Lambertus kerk uit Nistelrode.

* Op zaterdag 29 juni hebben we onze jaarlijkse heemreis. met dit jaar Heusden als doel. Het belooft een mooi programma te worden waar we nog volop mee bezig zijn. In verband met de afspraken die we moeten maken kan men zich aanmelden t/m uiterlijk 8 juni (hierna is het niet meer mogelijk)

Aanmelden kan men zich bij Liesbeth Vlind-Wouters tel. 0412-611032 (na 17.00U.) of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook de betaling van € 30.00 per persoon dient te geschieden vóór 8 juni 2018 (ontvangen zijn op bankrekening of contant). Bij opgave vermelden of er wensen zijn voor een bepaald dieet/allergie.

Het volledige programma voor de heemreis zal in de nieuwsbrief van juni geplaatst worden.

 

Mededelingen en schenkingen:

* We hebben van diverse mensen vele bidprentjes mogen ontvangen o.a. van Wim en Mientje Koenen. Allen dank hiervoor.

Van Ans Spits- de Laat hebben we naast enkele oude getuigschriften ook enkele posters van Ad de Laat in ontvangst mogen nemen.

En natuurlijk zijn er de afgelopen maand ook weer oude foto's toegestuurd.

* Onlangs hebben we weer een nieuw lid mogen begroeten en wel Marij van Kilsdonk uit de Veerstraat. Wij wensen Marij een hele fijne tijd toe en hopen dat zij een vruchtbare bijdrage kan leveren aan onze heemkunde.

* Voor de liefhebbers van Internet heeft Henk nog een mooie website gevonden voor luchtfoto's en meer. De site is satellietdataportaal.nl

* Daar ik van 13 mei tot 11 juni met wandelvakantie ben zal de volgende nieuwsbrief hulf juni verschijnen met daarin zoals eerder vermeld het programma voor onze heemreis naar Heusden.

 

* Hier volgt een persbericht van ons lid Harrie van Grinsven:

      De posterijen...over communicatie, vervoer en kontakt

 

 

* In november 2018 hebben Tinie Goossens en Harrie van Grinsven een presentatie gehouden bij Heemkundekring Nistelvorst over de geschiedenis van de posterijen (PTT en PostNL) in Nederland en die van Nistelrode in het bijzonder. De inhoud van de lezing van die avond is door Harrie van Grinsven uitgewerkt in een document waarin hij het resultaat van zijn onderzoek nu heeft vastgelegd. Het PDF-document telt 64 pagina's en bevat ook veel illustraties en foto's.

De door hem verwachte kleinen oplage en de daarmee gepaard gaande hoge kosten maakt de uitgave in boekvorm hem niet erg aantrekkelijk. Harrie hoeft er niet aan te verdienen en heeft er daarom voor gekozen het 'boekje' gratis beschikbaar te stellen aan hen die daarvoor belangstelling tonen. Zij mogen hem een emailtje sturen met dit verzoek.

Het boekje kan als PDF-bestand gelezen worden op de computer of tablet. Het email-adres van Harrie is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

    Rien van de Graaf, 28 april 2019