Nieuwsbrief 186 oktober 2020

 NIEUWSBRIEF Nr. 186 oktober 2020

 

Beste leden,

Hopelijk zijn jullie allemaal nog steeds in goede gezondheid. Bij dezen willen we Ria en Piet van Hintum hartelijk feliciteren met hun 50-jarig huwelijk op 18 september jongstleden.

Van de Penningmeester

Onlangs heeft Liesbeth Vlind een verzoek per email verstuurd voor automatische incasso. Zij had ieder jaar heel veel werk met het innen van contributie. Daarom heeft zij contact opgenomen met de bank met de vraag hoe het anders geregeld kan worden. Inmiddels zijn er al veel positieve en ook leuke reacties op haar mail binnengekomen.
Als je nog niet met gereageerd hebt op de mail van Liesbeth, wacht dan niet langer maar antwoord snel met JA of NEE, zodat Liesbeth de procedure kan starten of klik op de link om een mail naar Liesbeth te sturen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Rabo Clubsupport

Steun onze Heemkundekring en STEM.

  Ook dit jaar stelt de Rabobank uit onze regio € 300.000 ter beschikking voor de actie Rabo ClubSupport. Alleen leden van de Rabobank kunnen stemmen. Ieder lid mag in totaal vijf stemmen uitbrengen. Maximaal mag je 2 stemmen uitbrengen op jouw favoriete vereniging of club. De resterende stemmen mag je uitbrengen op een vereniging of club naar keuze. Iedere stem brengt ongeveer 4 euro op. De stemperiode loopt van 5 oktober tot en met 25 oktober 2020.
Dit jaar krijg je geen stemcode. Door in te loggen in de RaboBankieren App of op de website van de Rabobank kun je stemmen. Kies vervolgens voor “Zelf regelen” en daarna voor “Mijn Lidmaatschap”. Klik dan de optie “Rabo ClubSupport” aan.
Heb je problemen met het kiezen per computer, dan kunt je beroep doen op leden van onze Heemkundekring. Op maandag 12 oktober, dinsdag 13 oktober, maandag 19 oktober en dinsdag 20 oktober 2020 is van 10.00 tot 11.30 uur iemand van het bestuur aanwezig om je te helpen. Breng wel je pinpas mee en zorg dat je de pincode weet. De koffie staat klaar.
Het bestuur van Heemkundekring “Nistelvorst” rekent op je. LAAT JE STEM NIET VERLOREN GAAN.

Van de Beeldbankenwerkgroep

Op zaterdag 19 september hebben we weer een bijeenkomst gehad met de beeldbankenwerkgroep. Het betreft hier:

• Foto’s: Inmiddels zijn er meer dan 5.200 foto’s op de beeldbank, met ca 7.200 personen.

• Bidprentjes, waarvan het aantal gestaag groeit. Deze beeldbank wordt zeer frequent bezocht, ook internationaal.

• Bibliotheek: Er staan op het moment zo’n 580 uitgaven op de beeldbank vermeld. De uitleenadministratie zal door Harrie van Grinsven en Liesbeth Vlind verzorgd gaan worden. Tevens is er besloten om geen boeken uit te lenen aan personen buiten het werkgebied van Nistelvorst. Deze mensen kunnen wel de boeken komen inzien in het Heemgebouw.

• Documenten: Afgelopen periode zijn een tiental nieuwe documenten toegevoegd. Vooral die over WOII staan in de belangstelling.

• Voorwerpen: Inmiddels zijn 311 voorwerpen zijn opgenomen in de beeldbank. Lambert heeft thuis nog een oude plank uit een Romeinse waterput gekregen van een archeologe. Deze plank zal Lambert ophangen in het Heemhuis.

• Oude Begraafplaats: Bijna ¾ is in kaart gebracht door Theo van Oort. Het is een lastig en tijdrovend traject. De bidprentjes komen hier goed van pas.

• AEZEL project: Op het moment zijn we de totaalkaart van Nistelrode 1832 aan het samenstellen. Deze totaalkaart is een combinatie van alle sectiekaarten die destijds opgetekend zijn. Deze totaalkaart zal gekoppeld worden aan de lijst van de oorspronkelijke bezitters en daarna op internet geplaatst worden. We willen als HKK echter doorgaan met een soort bewonersgeschiedenis, maar daar komen we later op terug.
Daarnaast hebben we de kaarten van Dinther nagenoeg gereed. Dit omdat er bij de Wojstap te weinig capaciteit is en er een aantal mensen zijn weggevallen.

Een nieuwe Genealogiewerkgroep

Een nieuw idee wat tijdens de bijeenkomst van de Beeldbankenwerkgroep geopperd werd is het (her-)oprichten van een genealogie (stamboomonderzoek) werkgroep. Deze werkgroep zou dan alle informatie aangaande stamboomonderzoek uit onze kernen kunnen opslaan en beheren als een soort bibliotheek of database. Dus onze leden zouden hier informatie kunnen brengen, maar ook komen halen.
Er kunnen door deze werkgroep ook andere activiteiten ontwikkeld worden zoals bezoek aan archieven (BHIC) en cursussen stamboomonderzoek en oud schrift-lezen.
Dit idee moet nog verder uitgewerkt worden, maar als je interesse hebt of als je aanvullingen hebt, dan graag alvast via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact opnemen. 

Ter informatie…:

Onze heemkundekring wil zich verre van politiek houden. Echter kregen we het bericht dat de golfbaan weer wil uitbreiden. Op zich hebben we daar geen probleem mee, ware het niet dat er cultuur-historische bezwaren gerezen zijn. Het betreft hier namelijk de oude “Weg van Oss op Nistelrode” die reeds op oude landkaarten aangegeven staat. Deze weg staat op de Cultuurhistorische Waardenkaart van Bernheze vermeld. Door de beoogde uitbreiding zou er weer een stuk van deze zeer oude weg komen te vervallen.
Samen met HKK “De Elf Rotten” uit Heesch hebben we een zienswijze ingediend om de plannen zodanig aan te passen zodat deze cultuur-historische weg niet hoeft te verdwijnen.

En tenslotte…:

Heeft er zich nog niemand gemeld die zich niet in kan houden om zitting te nemen in het bestuur. Denk er over na en bij twijfel… gewoon doen!

 

HOU “HET” OP EEN AFSTAND EN BLIJF GEZOND!!!!

                                                                                                                                        Henk Geurts
                                                                                                                                           4 oktober 2020

 

 

We hebben 219 gasten online


Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.