Nieuwsbrief 190 maart 2021

 NIEUWSBRIEF Nr. 190 maart 2021

Beste leden,

Vanwege de verslaggeving van onze jaarvergadering is er helaas in februari geen nieuwsbrief verschenen. Hier is de nieuwsbrief voor maart met een klein beetje vermeldenswaardig nieuws. Daarnaast heeft Frank Geenen uit Vorstenbosch een artikel aangeleverd over de oude kerk van Vorstenbosch.
Mocht je zelf wat gepubliceerd willen hebben, een anekdote of wat dan ook, twijfel dan niet om je idee in te sturen.

Van het bestuur,

De jaarvergadering is op een totaal alternatieve manier verlopen. Zoals in de verslaggeving vermeld is Maria Reizevoort toegetreden tot het bestuur. Helaas hebben we tot nu toe nog geen bestuursvergadering kunnen beleggen.

Wel zijn er enkele acties naar de gemeente ondernomen zoals:

  • De straatnaamgeving voor de nieuwe woonwijk “Plan Bergakkers”In Vorstenbosch. Hiervoor hebben onze leden uit Vorstenbosch het idee geopperd om met de straatnaam “Lieve Vrouweveld” te verwijzen naar een vermeende (?) Mariaverschijning aldaar van bijna 75 jaar geleden. Maria zou nogmaals verschijnen en daarom kwamen er indertijd op het roggeveldje daar in de buurt veel mensen op de been en werd er nogal wat rogge vertrapt. Vandaar het voorstel om het zijstraatje “Roggemijtveld” te noemen. De voorgestelde namen zijn inmiddels allebei door het college van B&W akkoord verklaard

 • Een brief naar het college van B&W om het parochiehuis in Nistelrode op de monumentenlijst geplaatst te krijgen, zodat het parochiehuis de beschermde status van monument krijgt. Dit dossier krijgt zeker een vervolg.

Van de Penningmeester

Het proces met de Rabobank voor automatische afschrijvingen is nu afgerond. Voor degenen die ons een machtiging verstrekt hebben, geldt dat erop 1 maart 2021 de contributie automatisch wordt afgeschreven.
Degenen die géén machtiging verstrekt hebben:
De contributie bedraagt € 25,- per persoon. Elk tweede lid betaalt € 17,50
In dat geval dus totaal dus € 42,50 per jaar.
U kunt het bedrag over maken op rek.nr. NL92 RABO 0155 2107 18
t.n.v. Heemkundekring Nistelvorst onder vermelding van de naam van de betalende persoon. We hopen en vertrouwen op uw medewerking en willen u vragen het bedrag vóór 15 maart 2021 te voldoen.

Boekenactie

De boekenactie loopt nog steeds. Er liggen nog steeds boeken die verkocht kunnen worden. Mocht je nog boeken willen kopen dan kan dat nog steeds (op afspraak) voor deze uiterst lage prijs.

Een binnengekomen verzoek

Er kwam een e-mail binnen met het verzoek om informatie of beelden van het voormalige recreatiecomplex Fercheval, Dintherseweg 14. Heeft er iemand nog foto’s etc. liggen en je wilt die delen dan zou het fijn zijn om die mensen te kunnen informeren. Je kunt reageren naar dit e-mailadres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Van toen: Vorstenbosch

Door: Frank Geenen

Honderd jaar geleden, in 1921, verschenen de eerste ansichtkaarten van Vorstenbosch. Prentbriefkaarten, ansichtkaarten of fotokaarten raakten eind 19de eeuw in gebruik. In 1921 werden verschenen twee bijzondere kaarten. Een kaart van het exterieur van de toenmalige kerk en pastorie met pastoor Moonen voor het hekwerk. De andere kaart laat het interieur van de kerk zien. Het is een ingekleurde foto. Kleurenfoto’s bestonden toen nog niet. De techniek van inkleuren van zwart wit foto’s werd vaker toegepast door fotografen.
De foto’s zijn gemaakt door de Veghelse fotograaf Frans Stender, geboren als Johan Franz Stender in 1866 in Goch, Duitsland. In 1893 vestigde hij zich als horlogemaker in Veghel. Hij was daarnaast fotograaf van ca 1900 tot ergens in het begin van de jaren 20. Waarschijnlijk heeft hij de fotokaarten in eigen beheer uitgegeven. Het is ook mogelijk dat ze in opdracht van bijvoorbeeld de pastoor of parochie zijn gemaakt. Van meerdere dorpen in de regio zijn ansichtkaarten van hem bekend.

 Deze kerk van Vorstenbosch werd in 1849 ingewijd. Vanaf 1 januari 1850 was Vorstenbosch een zelfstandige parochie. De kerk stond naast de huidige kerk die in 1933 is gebouwd. De oude kerk was te klein geworden voor de groeiende parochie. Tot 1956 deed de oude kerk zonder toren nog dienst als pakhuis en parochiehuis. Op 4 januari 1956 raakte het gebouw door brand verwoest.

 

 Pastoor Moonen staat voor het hek en was net (in 1920) pastoor. In 1926 overleed hij plotseling. Op de ingekleurde interieurfoto zijn nog duidelijk beelden en de kruiswegstaties te zien die nu ook in de huidige kerk aanwezig zijn.

Beide kaarten geven een bijzonder beeld van Vorstenbosch. Uit het begin van de 20ste eeuw zijn nagenoeg geen foto’s beschikbaar. In de dertiger jaren verscheen nog een serie van 8 ansichtkaarten. Na de oorlog kwamen daar nog een 50-tal kaarten bij.

Bekijk meer over de geschiedenis van Vorstenbosch op https://www.vorstenbosch-info.nl/historische-artikelen/

 En tenslotte…:

Hopelijk komt er snel een einde aan deze pandemie, zodat we weer echt leuke dingen met en voor elkaar kunnen gaan organiseren.

HOU “HET” OP EEN AFSTAND EN BLIJF POSITIEF EN GEZOND!!!!

 

                                                                                                               Henk Geurts
                                                                                                               28 februari 2021

 


Copyright Jacobus © 2016. All Rights Reserved.